Renkaan tasapainoitus, tarvitaanko radalla?

Road Racing pyörien tekniikkaan liittyvää keskustelua.

Valvoja: TT

Renkaan tasapainoitus, tarvitaanko radalla?

ViestiKirjoittaja Mikl » 30 Loka 2011, 21:33

Autolla ajaessa huono renkaan tasapaino ilmenee tietyllä nopeudella siten, että pyörä rupeaa värähtelemään. Syynä on fysiikassa pakkovoimaksi kutsuttu ilmiö ja se syntyy kun pyörän kierrosluku (sekuntia kohden) on lähellä pyörä-jousi-systeemin ominaisvärähtelytaajuutta. Tilanne korjaantuu, kun joko pudottaa tai nostaa nopeutta. Autolla tuo nopeus on yleensä luokkaa 110 km/h (riippuu renkaan säteestä ja pyörän massasta sekä jousen jäykkyydestä).

Ratamoottoripyöräilyssä ei juuri vakionopeudella ajella, joten voisi olettaa, että ilmiö on merkityksetön (menee ohi ennekuin ehtii vaikuttaa) ja siksi rengasta ei tarvitse tasapainottaa tai ainakaan pieni epätasapaino ei haittaa.

Miten on?
Mikl
 
Viestit: 3
Liittynyt: 28 Tammi 2007, 13:42

Re: Renkaan tasapainoitus, tarvitaanko radalla?

ViestiKirjoittaja late » 31 Loka 2011, 07:09

Mielenkiintoista, teoriassa siis ei pitäisi vaikuttaa. Käytännössä ainakaan takarenkaan suhteen en ole huomannut mitään vaikutusta, yleensä ei tule tasapainotettua. Eturenkaan olen aina tasapainottanut joten en osaa sanoa. Se on kyllä totta, että radalla pyörällä joko jarrutetaan tai kiihdytetään koko ajan. Pyörä myös elää sen verran, että pikku värinät helposti hukkuu siihen. Eikä Suomen radat tasaisuudella ole pilattu...
late
 
Viestit: 160
Liittynyt: 18 Helmi 2006, 14:16
Paikkakunta: Svedulandia

Re: Renkaan tasapainoitus, tarvitaanko radalla?

ViestiKirjoittaja Jan17 » 03 Marras 2011, 20:19

Kannattaa tasapainottaa aina. Joissakin rangaserissä tai renkaissa voi olla reilukin tasapainoheitto. Jos rengas vanne yhdistelmä ei ole tasapainossa niin ravistaa varmasti kun pyörintänopeudet ovat sen verran suuret, kokemusta on, esimerkiksi kun on lähtenyt painoja irti.
Jan17
 
Viestit: 25
Liittynyt: 02 Helmi 2009, 16:30


Paluu Tekniikka

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron